Saltar a continguts

Festival de Poesia de Sant Cugat

Navegació

Menú principal

Joan Margarit, poeta d'honor

Francesc Garriga
Poeta d'honor del 2013

 

 

Joan Margarit va néixer a Sanaüja (Lleida) l’any 1938. Poeta i arquitecte. Catedràtic jubilat  de Càlcul d’Estructures de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona i associat amb Carles Buxadé. El seu despatx ha projectat i construït obres com: la cúpula del Pavelló Araba a Vitòria (premi Europeu d’Estructures Metàl·liques de 1976), la rehabilitació de la fàbrica Aymerich de Terrassa com a Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, o la Vila Universitària de la Universitat Autònoma. Juntament amb Correa i Milà van formar l’equip que va guanyar el Concurs per l’Anella Olímpica de Montjuïc i van construir l’Estadi Olímpic de Barcelona.
 
La seva obra poètica comença amb el llibre Crònica el 1975. Ha escrit més de 30  poemaris. En l’àmbit de la literatura catalana li han estat concedits els premis Miquel de Palol i Vicent Andrés Estellés de 1982, la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona el 1983 i 1985, el Premi Carles Riba de 1985, el Premi de la Crítica Serra d’Or de 1982, 1987 i 2007, el Premi Cadaqués-Quima Jaume de 2007, el Premi Cavall Verd de 2008 i el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya, també de 2008.
 
En l’àmbit de l’Estat Espanyol li han estat concedits els premis Nacional de la Crítica de 1984 i de 2008, el Premio Rosalía de Castro de 2008 i el Premio Nacional de Poesía, també de 2008. La versió anglesa Tugs in the fog va obtenir la Poetry Book Society recommended translation el 2006. L’any 2013 li ha estat concedit a Mèxic el Premio a los Poetas del Mundo Latino, juntament amb el poeta mexicà José Emilio Pacheco. Tota la seva obra s’ha traduït i publicat en castellà -amb versions pròpies, excepte en el cas d’Edat roja- i a altres llengües com l’anglès, l’hebreu, el portuguès, l’alemany, l’euskera i el rus.

Actualment s’estan duent a terme les últimes obres en anglès i hebreu i tres antologies en francès, italià i portuguès. Apassionat de la música clàssica i del jazz, la seva poesia s’ha musicat en diverses ocasions, com en els discos Paraula de Jazz, on Pere Rovira i Margarit reciten els seus poemes amb el quartet de jazz de Perico Sambeat, Mou, de Joan Manuel Serrat, Les Olaus de sal, de Gerard Quintana, Desglaç, de Miguel Poveda, El gos solitari de Mozart, d’Eduard Iniesta, 18 cançons d’Amor, Soledat, Llibertat i  Melancolia, on Xavier Ribalta canta Joan Margarit, entre d’altres. Últimament du a terme, amb música de Carles Margarit, l’espectacle de música, cant i recitatiu No era lluny ni difícil.
 
En proposar-lo com a poeta d’honor del 2013, el Festival de poesia de Sant Cugat vol retre un merescut homenatge a una de les veus més universals de la poesia catalana.

TANCANT L’APARTAMENT DE LA PLATJA

Els armaris tancats, com les finestres.
No ens hem descuidat res damunt dels mobles.
El dormitori amb el llit fet,
la tauleta de nit amb el retrat
de la noia amb els ulls il·luminats
per un somriure.
Tot l’hivern sola i escoltant el mar.

 


 

 

 

 


 

 

 

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats